Start :: All Articles :: Add new article :: Extended Search

Add new translation

[Translation] Battlehelm.com: Intervju med Tuomas (2001) - Interviews

click here
Anders Ekdahl


Hva er det du sier! Du har ikke hørt Nightwish? Du burde skamme deg for å ha oversett dette fantastiske og superbe
finske metal bandet!
Hvis jeg hadde måttet ta tilbake alt snakket mitt om alle band jeg har likt ville jeg ha fortsatt å snakke ivei om hvor fantastiske Nightwish er! Nigthwish has akkurat gitt ut en dvd med konsertopptak og en M-CD inkludert et cover av gary Moore's Over the hills.. Deres siste studioalbum, Wishmaster, som ble sluppet ifjor, er et av disse sjeldne albumene du bare vil tilbake til, gang etter gang. dette er så bra at jeg ikke kan få nok av det!Nightwish er langt ifra det typiske tysk-lydende powermetal-bandet. De er langt ifra det! Imellom Tarja Turunen's stemme, Tuomas Holopainen's mesterfulle låtskriving, og tangentklimpring, Jukka Nevalainen's (trommer), Emmpu Vuorinen's (gitar), Sami Vänskä's (bass) framføring er det ingenting som mangler. På grunn av Tuomas travle tidsskjema tok det tid å komme i kontakt med ham, men da jeg endelig lukkes hadde han dette og si.

Dere hadde temmelig stor suksess med Oceanborn. Hva slags reaksjoner har Wishmaster mottatt?

"For det meste har det vært svært positivt over hele verden. I Finland ble det hyllet i mange blader, og fansen ser ut til å være svært fornøyd også. Wishmaster solgte til platinum i desember også!
Men sjokk-reaksjonen har forsvunnet, siden folk allerede visst hva de kunne vente seg etter Oceanborn."

Hva var planen da du begynte å skrive det nye albumet?

"Jeg tenker aldri særlig framover når det kommer til hvordan konsept/sound/låter bør være når jeg starter arbeidet med et nytt album. Men stort sett ville vi opprettholde det vi hadde med Oceanborn, og bare utvikle alt fra arrangementene til produskjonen.
Noe jeg syntes vi klarte veldig bra."

Føler du at du har tatt Nightwish-sounden et steg videre med Wishmaster?

"Vel, egentlig ikke. Jeg mener at vi bare tok et naturlig steg videre fra Oceanborn på måten at lyden er enda mer klinisk og "stor".. For et dumt ord.. "

Hadde du noen plan i hodet da du startet Nightwish?

"Hahaha, så absolutt ikke! Hvis du leser biografien vår kan du se at Nightwish egentlig skulle være et prosjektband som spilte kun akustisk musikk. Noe ala Ulver's Kveldssanger. Etter den første demoen tok vi et svært steg mot metal, og etter det har det hele tatt av. Dette er en læreprosess, for å finne ut hva vi vi vil gjøre, og være."

Føler du at du har oppnådd det nå?

"Vi har oppnådd en masse, men hungeren vokser seg større hele tiden. Så det er fortsatt en million ønsker vi har til gode og oppfylle."

Hva inspirerer deg til å skrive det du gjør?

"Musikken til Nightwish er som filmen Sleepy Hollow. Jeg mener, vi har ingen dypere mening, eller sjulte allegorier i tekstene, og musikken er kun en reise gjennom følelser. Hver sang er som et kort soundtrack
til en historie eller en visjon fra mine egne personlige opplevelser, drømmer eller følelser.Siden jeg er en stor film-fan, og en enorm fan av soundtracks, får jeg det meste av inspirasjonen min derfra. Nightwish er den beste (og noen ganger den eneste) måten jeg kan kan slappe av på og å vise hva jeg faktisk føler."

Hvordan fungerer det å skrive tekster som en annen person skal synge?

"Det er ikke et problem i det hele tatt siden jeg kommer flott overens med Tarja, og hun klarer å uttrykke tekstene mine akkurat sånn jeg liker det. Jeg må bare passe på at jeg ikke skriver teite ting som "Bli min kone" eller noe sånt."

Du har opera-vokalen, er det det det eneste klassiske elementet
som har sneket seg inn i musikken din?


"Faktisk ja. Jeg hører ikke på klassisk i det hele tatt, så jeg får svært lite inspirasjon derfra. Men Tarja er stor fan, og trekker dermed med seg klassiske elementer inn i musikken. Så klart må man sette grensen et sted. Siden vi bruker en hel del klassiske elementer (fløyte,strykere), og noen klassiske skalaer, må jeg nok ærlig inrømme at vi har noen dominerende klassiske elementer."

Når du skriver materialet, føler du noen gang at du må komme opp med mer utfordrende vokal-arrangementer enn du ville ha gjort med en annen slags vokalist?

"Jeg tenker ikke så mye på det. Eneste jeg må holde i tankene er stemme-vidden hennes. Men nå og da er det moro å skrive noe mer komplisert siden Tarja klarer å synge bortimot alt som er... Passion and the opera, Wanderlust, Fantasmic.."

Så du føler ikke at du må pushe grensene på vokalen for å ikke kjede Tarja?

"Hun kjeder seg aldri, tror jeg! Heller det motsatte ; Hun klager ofte på hvor vanskelige sangene er. Jeg har aldri hørt henne si at en sang er for enkel."

Er det mer å hente i stemmen til Tarja enn vi allerede har hørt?

"Stemmen hennes utvikles hele tiden, så det er jeg sikker på. I det siste har jeg blitt begeistret for bruken av av det lave toneleiet. (Come cover me, Sleepwalker...) Og hun har begynt å synge mer med følelse enn teknikk."

Er det mulig for stemmen hennes å være enda mer opera, uten å miste Nightwish- soundet?

"Jada, vi prøver alt. Hun bruker stemmen sin på en helt annen måte i den klassike verdenen. "

Hva følte du da det gikk opp for deg at Oceanborn var en hit i Finland?

"Det var en utrolig følelse. Et stort ønske som gikk i oppfyllelse. Innspillingen av Oceanborn var et rent helvete, så suksessen var en stor lettelse for oss."

Nådde albumet listene, eller var det bare singlene som gjorde det?

"Singelen Sacrament of Wilderness var nummer 1 i 4 uker, og albumet lå på lista i 31 uker (på sitt beste lå den på en 5. plass). Begge solgte til gull."

Betyr dette at dere blir gjenkjent på gaten?

"Ikke det at det er plagsomt i det hele tatt. Noen ganger skjer det, og de ber om en autograf, eller prater litt, noe som er helt i orden for meg."

Følte du et visst press for å følge opp et så suksessfullt album som Oceanborn?

"Veldig. Alle så ut til å vente store ting fra dette albumet, fansen, plateselskapet og ikke minst oss. Men jeg følte meg sikker på det hele tiden, noe jeg også føler angående det neste albumet."

Finnes det en oppskrift for å toppe en suksess som det?

"Hardt arbeid, og tro på hva du gjør. Ta musikken som en del av livet selv. "

Tenker du i det hele tatt slik?

"Alt jeg tenker er at jeg er fornøyd med meg selv, og at jeg kan forbli ærlig med meg selv. På den måten så følger resten av seg selv."

Føles det som om Finland er et fjernt og eksotisk land når du har med resten av Europa å gjøre?

"Egentlig ikke, jeg har ihvertfall ikke merket mye til det. Finland og resten av Skandinavia ser ut til å ha en stødig plass i hele Europas musikk-scene."

Har det fungert som en fordel for deg å være fra Finland?

"Vel kanskje, siden Finland er kjent for å være et bra metal-land. Det er "lettere" å følge i fotsporene til band som Stratovarius, Amorphis, Sentenced etc.."

Siden det finske markedet er enda mindre enn det svenske, må det bety en stor del å komme seg utenlands for at et band skal overleve. Hvordan skal dere erobre resten av Europa?

"Vi er godt igang! Vi har gode avtaler over hele Europa, og vi spiller så mange konserter der som overhodet mulig. Vår første hovedband- konsert forrige oktober var en suksess for oss allerede!"

Hva betyr det for Nightwish at blader som britiske Terrorizer of tyske Rock hard liker musikken deres?

"Det betyr såklart en hel del. Det er alltid positivt å stå i et godt lys med media, og på den måten også få fans interessert."

Hvor viktig er turnering som markedsføring for Nightwish?

"Veldig viktig! Kanskje mer viktig enn for andre. Konseptet vårt er såpasss spesielt for de som ikke vet hvem vi er at turnering, og et bra sceneshow er veldig viktig for kredibiliteten vår."

Føler dere at det er verdt det å si opp jobbene deres for å dra turne med mindre band?

"Definitivt. Dette er jobben vår, og livet vårt for øyeblikket."

Har du lagt merke til at Nightwish har påvirket andre band?

"Jeg har sett det i noen reklamer, at band er påvirket av oss, og at de har samme kunstner til å lae album coverene etc. Jeg er veldig stolt, selv om jeg ikke tror det er noen der ute som kopierer oss for øyeblikket. Og selv om det var det, hadde det vært en ære."

Hva kan du fortelle oss om Wishmasterturne plata?

"Det var en ide fra det franske selskapet å promotere hovedband turneen i Europa i fjor. Det er en limited edition med noen sjeldnenheter på den. (B-sider, demo-innspillinger)"

Hva er dette jeg hører om en ny MCD og en DVD? Hva vil havne på disse utgivelsene? Noen godsaker?

"For detaljert info kan du besøke vår hjemmeside Mange godsaker, ja! Haha

added by Anders Ekdahl on 13.05.06article also available in:  | printer friendly version

(c)2006 Nightwish Bibliotheca
Nightwish-Bibliotheca.com is a project of Ever Dream Fanclub
Copyrights and trademarks for the photos, articles and other promotional materials are held by their respective owners.